Narrow your search
Listing 1 - 10 of 197 << page
of 20
>>
Sort by

Book
Motoric aids to perceptual training
Authors: ---
ISBN: 0675095948 Year: 1968 Publisher: Columbus Merrill

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

leerstoornissen --- motoriek


Book
Misdiagnose en dubbeldiagnose bij hoogbegaafdheid : Onderscheid en overlap met bijkomende (psychische) problematiek
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 9789023256076 Year: 2020 Publisher: Amsterdam Van Gorcum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Onze slimste, meest creatieve kinderen en volwassenen worden vaak over het hoofd gezien, verkeerd begrepen en onjuist gediagnosticeerd met een diagnose als ADHD, OCD, ODD of autisme. Bij hoogbegaafden die daadwerkelijk een beperking hebben worden hun talenten vaak over het hoofd gezien. Te veel hoogbegaafde kinderen krijgen onjuiste diagnoses, onnodige medicatie of een niet passende behandeling. Dit meervoudig bekroonde handboek helpt zorgprofessionals en ouders te verhelderen of het vaak eigenzinnige gedrag ten dele voortkomt uit een bepaalde stoornis. Hierbij worden adviezen gegeven voor toepassing van deze kennis in de praktijk. Deze tweede editie is geheel herzien, aansluitend bij zowel de DSM-5 als de ICD-10, en is uitgebreid met hoofstukken over verslaving, auto-immuun problemen en leerstoornissen. Belangrijke onderwerpen zijn hierbij:• Diagnoses die vaak bij hoogbegaafde kinderen en volwassenen worden gesteld.• Typerende eigenschappen van hoogbegaafde kinderen en volwassenen.• Kenmerken van gangbare misdiagnoses.• Dubbel bijzonder zijn, bijvoorbeeld met hoogbegaafdheid én leermoeilijkheden.• Richtlijnen om misdiagnostiek te voorkomen.• Problemen in de ouder-kindrelatie.• Problematiek bij hoogbegaafde volwassenen.• Het selecteren van een begeleider of zorgprofessional. Deze druk is een vertaling van de nieuwste Amerikaanse druk en de vertalers zijn Nederlandse experts die de informatie hebben omgezet naar de Nederlandse situatie.


Book
Leerstoornissen. 3 : Controversen en perspectieven
Author:
ISBN: 9060694929 Year: 1982 Publisher: Rotterdam Lemniscaat

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een aantal onduidelijke, onzekere en omstreden kernpunten heeft veel onderzoek en discussie opgeleverd, waaruit nieuwe opvattingen naar voren zijn gekomen. Prof. Dumont geeft een kritische refectie op wat in de eerste twee delen aan de orde is gesteld, doet uitgebreid verslag van de discussie en zet de nieuwe benaderingswijzen uiteen, zoals de behavioristische, cognitieve en handelingsleertheorie.


Book
Handboek dyslexie : theorie en praktijk
Author:
ISBN: 9789024426683 9024426685 Year: 2019 Publisher: Amsterdam Boom Uitgevers

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Hoewel er enorm veel onderzoek naar dyslexie wordt gedaan, is de kennis die dit oplevert weinig toegankelijk. Dit leidt ertoe dat er vaak gewerkt wordt op basis van verouderde inzichten en dat veel meningen die over dyslexie te horen en te lezen zijn weinig bijdragen aan beter begrip.Actuele wetenschappelijke kennis over dyslexieIn dit voor het Nederlandse taalgebied unieke Handboek dyslexie is de actuele wetenschappelijke kennis over dit onderwerp op een overzichtelijke wijze samengevat. De vele casuïstiek illustreert bovendien de verscheidenheid van de persoonlijke verhalen die achter de diagnose schuilgaan. Auteur Tom Braams is al ruim dertig jaar werkzaam als diagnosticus en behandelaar van leerstoornissen en kan als geen ander de theorie met de praktijk verbinden.Persoonsgerichte diagnostiekHet uitgangspunt van het boek is dat dyslexie ontstaat als gevolg van kwetsbaarheden in een persoonlijk ecosysteem van aanlegfactoren en omgevingsinvloeden. Het Handboek dyslexie biedt vervolgens handvatten voor persoonsgerichte diagnostiek en voor een evidence-based behandeling, waarin de zwakke punten in dit ecosysteem worden ondersteund en de sterke kanten benut.Voor wie is dit handboek?De doelgroepen van dit boek zijn psychologen en orthopedagogen die in de hulpverlening met mensen met dyslexie werken of hiervoor worden opgeleid en anderen die een up-to-date en volledig overzicht over dit vakgebied zoeken op een wetenschappelijk niveau.(bron: https://www.bua.nl/shop/alle-uitgaven/100-8473_Handboek-dyslexie)


Book
Kinderen met leerstoornissen : handleiding bij het klinisch neurologisch onderzoek.
Authors: ---
ISBN: 9063480121 Year: 1981 Publisher: Utrecht Bunge

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Leerstoornissen : Deel 2: Diagnostiek en behandeling
Author:
ISBN: 9060693027 Year: 1976 Publisher: Rotterdam Lemniscaat

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Sensomotorische training van kinderen - in de leeftijd van 4-12 jaar - met leer- en gedragsproblemen op basis van een ontwikkelingsachterstand
Authors: ---
ISBN: 9035211189 Year: 1986 Publisher: Lochem Gent De Tijdstroom


Multi
Ik heet niet dom : leren leven met leerstoornissen
Authors: ---
ISBN: 9789033450334 903345033X Year: 2002 Publisher: Leuven/Leusden Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een boek vol herkenbare situaties en onmiddellijk bruikbare tips over leerstoornissen in het dagelijkse leven.


Book
Diagnostiek in 3-D : multidisciplinaire diagnostiek gericht op handelen en begeleiden.
Authors: --- ---
ISBN: 903345825X Year: 2005 Publisher: Leuven : Acco,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Woord vooraf1. Wat is diagnostiek? 1.1 De vraag naar diagnostiek 1.2 Wat is er aan de hand? 1.3 Wat is belangrijk bij diagnostiek? 1.4 Valkuilen 1.5 Systeemgeorinteerde diagnostiek 1.6 De complementariteit tussen diagnostiek en therapie 1.7 Samenvatting 2. Het diagnostische proces 2.1 De verkenningsfase 2.2 De onderzoeksfase 2.3 De verwerkingsfase 3. De verkenningsfase 3.1 Informatie verzamelen 3.2 Anamnesegesprek 3.2.1 Personalia en probleemstelling 3.2.2 Kleuterklas 3.2.3 Schoolverloop 3.2.4 Sociaal-emotionele ontwikkeling en gedrag 3.2.5 Besluit 4. De onderzoeksfase 4.1 De schoolse leervaardigheden 4.1.1 Leervoorwaarden en deelleerprocessen 4.1.2 Lezen 4.1.3 Spelling 4.1.4 Rekenen 4.1.5 Taal 4.2 De ruimere context 4.2.1 Het intelligentieprofiel 4.2.2 Het concentratievermogen 4.2.3 Het geheugen 4.2.4 De motoriek 5. De verwerkingsfase 5.1 Multidisciplinair overleg 5.2 Interpretatie en clusters 5.2.1 Algemene clusters 5.2.2 Specifieke clusters 5.3 Besluitvorming en verslaggeving 5.3.1 Conclusies en advies 5.3.2 Verslaggeving 5.4 De link naar de begeleiding. Met dit boek willen de auteurs de vastgeroeste schroeven van de enge diagnostiek losdraaien. Zij willen de onderzoeker leren kijken naar alle aspecten die belangrijk kunnen zijn in het zuiver stellen van een diagnose. Zij tonen aan dat elke discipline, elke test informatie biedt die gekoppeld kan worden in een cluster van samen voorkomende symptomen. Het verhaal van de ouders is daarbij het uitgangspunt. Het verhaal van de leerkracht in de klas biedt aanvullende informatie. De onderzoeker, uit welke discipline dan ook, legt de puzzelstukken bij elkaar om zo te komen tot een correcte en vooral behandelingsgerichte diagnose. Diagnostiek vanuit drie verschillende disciplines bekeken dus. De diagnose is dus geen eindpunt van het onderzoek. Er blijft de nood aan begeleiding op maat van elk kind afzonderlijk Diagnostiek is niet het afnemen van enkele tests door een persoon, maar een multidimensioneel en multidisciplinair gebeuren waarbij ruimer gekeken wordt en waarbij het geheel meer is dan de som van de delen. Elke diagnosticus werkt discipline-overschrijdend en heeft oog voor het totale kind en zijn omgeving. Uiteraard werken wij op elk terrein gestandaardiseerd, maar observaties bieden zoveel meer informatie dan een test eigenlijk bedoelt. Op die manier geeft diagnostiek enerzijds een verklaring voor de gestelde problemen en biedt ze aanknopingspunten naar de praktijk. Het boek is geschreven voor onderzoekers, therapeuten uit verschillende disciplines (pedagogen, psychologen, logopedisten, kinesisten, psychomotorisch therapeuten) maar is ook waardevol voor ouders en leerkrachten die uit dit boek nuttige tips en aanwijzingen uit het dagelijks leven van het kind zullen vinden die relevant kunnen zijn voor de diagnosestellingen en de begeleiding.


Book
Wegwijs : een training bij dyslexie en dyscalculie : handleiding voor professionals
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789401478427 Year: 2021 Publisher: Leuven LannooCampus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze handleiding is bedoeld voor gedragsdeskundigen die kinderen en jongeren van 9-15 jaar begeleiden die te kampen hebben met dyscalculie of dyslexie, in combinatie met psychosociale problemen zoals faalangst, somberheid en een laag zelfbeeld.De training bestaat uit drie elementen: psycho-educatie over de leerstoornis en bijkomende psychosociale problemen, een cognitief gedragstherapeutisch onderdeel gericht op het verminderen van psychosociale problemen, en het aanleren van copingvaardigheden voor het handig omgaan met de leerstoornis in uitdagende situaties.Deze handleiding voor gedragsdeskundigen biedt een protocollair, wetenschappelijk onderbouwd draaiboek voor de training.De werkboeken 'Wegwijs in omgaan met dyscalculie' en 'Wegwijs in omgaan met dyslexie' zijn onderdeel van de training en apart verkrijgbaar. Deze werkboeken zijn bedoeld voor de kinderen en jongeren zelf.https://www.academiapress.be/nl/wegwijs-dyslexie-en-dyscalculie-handleiding

Listing 1 - 10 of 197 << page
of 20
>>
Sort by